Dry Needling

De specialiteit van:

Jeroen Schrooyen - AMK Kinesist - Fysiotherapeut Essen

Jeroen Schrooyen

Natalie van den Brand - AMK Essen kinesist - Fysiotherapeut

Natalie van den Brand


Sofie Konings - AMK essen kinesist - Fysiotherapie Roosendaal

Sofie Konings

Nele Van den Berg - AMK-essen kinesist - fysiotherapie

Nele Van den Berg

Annelore van Hoof

Annelore van Hoof


Dry Needling

Certificaat Dry Needling

Certificaat Dry Needling

Binnen de kinesipraktijk van AMK Essen wordt met Dry Needling behandeld voor gans het lichaam.

Dry needling, soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een behandelmethode waarbij met een speld in verdikkingen van een spier wordt geprikt. Hiermee worden de ‘knooppunten’ in de spieren ontspannen. De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van een myofasciaal pijnsyndroom, stijfheid en pijn in de spieren.

Triggerpoints
Een patiënt met myofasciale pijn heeft last van stijfheid en vaak acute of zelfs chronische spierpijn. Wanneer de spieren te gespannen zijn, kunnen zich pijnlijke en verharde plekken vormen: de triggerpoints. De spierproblemen kunnen vaak door een geschoolde dry needling therapeut (kinesi / fysiotherapeut of manueel therapeut) worden verholpen. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op waar de patiënt last van heeft.

dry needling

Zienswijze
De zienswijze die ten grondslag ligt aan deze vorm van pijnbehandeling komt neer op het herstellen van de supersensitiviteit. De zenuw functioneert niet goed en uiteindelijk ontstaat er pijn in het overeenkomstige neurogene segment. Het gevolg van de zenuwdisfunctie is dat de organen (waaronder de spieren) die afhankelijk zijn van de zenuw verhoogd gevoelig worden. Voor het ontstaan van chronische pijn komt dit neer op het volgende: als een zenuw niet goed functioneert, wordt de spier geleidelijk “supersensitief”. Deze spier zal versterkt reageren op allerlei prikkels. Voorbeelden hiervan zijn rek, koude, warmte en druk. Een bij lichamelijk onderzoek waarneembare uiting van supersensitiviteit in de spier is het ontwikkelen van strengen en verharde pijnlijke punten, ook wel spierknopen genoemd. Andere termen die gebruikt worden voor spierknopen zijn: trigger points, tender points, myofascial trigger points.

Onderzoek
Recente onderzoeken wijzen uit dat er een verandering ontstaat in het aangedane segment maar dat deze stoornissen zowel lokaal (in de spier) als centraal (in het ruggenmerg) plaatsvinden. Deze stoornissen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van chronische pijnklachten in myogeen en fasciaal weefsel.
Doordat de rugmusculatuur spanning veroorzaakt op de wervels en hierdoor de zenuwwortel ongewenst onder druk komt, ontstaat er een neuropathie van de perifere zenuw, die uiteindelijk resulteert in chronische pijn in het perifere zenuwgebied en bij de rug. Spieren die naast een wervel gelegen zijn (paravertebrale musculatuur) moeten altijd behandeld worden alsmede de spieren in hetzelfde neurogene segment.

Volgens het dry needling-principe wordt gekeken naar de volgende stoornissen:

  • Spieren hebben meerdere pijnlijke spierknopen of strengen (myofasciale triggerpoints);
  • Andere spieren in hetzelfde segment hebben ook strengen of spierknopen;
  • Corresponderende spieren aan de andere kant van het lichaam hebben ook strengen en spierknopen;
  • Huidgebieden die corresponderen met deze spiersegmenten laten functieverstoringen zien zoals gelokaliseerd (dermatomaal) haarverlies, matige vochthuishouding, versterkte reactie op koudeprikkels (bijvoorbeeld snellere kippenvelreactie en snellere blauwige verkleuring). Soms is voelbaar dat een betreffend huidgebied kouder is;
  • Diepliggende, tot hetzelfde segment behorende spieren van de wervelkolom zelf zijn verkort, verhard en pijnlijk.

Behandeling
Een therapeut kijkt tijdens het onderzoek en de behandeling naar signalen van neuropathie. Tijdens de behandeling wordt gebruikgemaakt van dunne acupunctuurnaalden. Deze worden gebruikt om een zogenaamde “release” van de spier te verkrijgen. De spier wordt geprikkeld met een dunne naald. In eerste instantie ontstaat een reflexmatige verkramping van de spier, dit wordt een Local twitch respons genoemd en wordt door de patiënt waargenomen. De bedoeling is dat naderhand de spier loslaat. Dat kan direct zijn (de patiënt voelt dan onmiddellijk een soort “losheid”), maar kan ook pas later optreden. Meer ontspanning in de spier betekent dat de doorbloeding kan toenemen en herstel kan optreden. De mobiliteit in de aanliggende gewrichten kan dan verbeteren.

Doel
Het uiteindelijke doel van Dry needling is dat de “neuropathie” zich geleidelijk herstelt. De pijn neemt af en de spier en gewrichtsfunctie neemt toe.

Dry needling is geen acupunctuur
Dry Needling heeft in tegenstelling tot acupunctuur geen energetisch kader en er wordt geen gebruik gemaakt van meridianen om de aanprikpunten te bepalen.

Informatie over onze specialisaties

Klik door naar de volgende onderwerpen: