Annelore Van Hoof
Annelore Van Hoof

Neurostructurele Integratie Therapie (NST)

 

NST: wat is het, hoe werkt het en bij welke pathologieën wordt NST toegepast?

Neurostructurele Integratie Therapie (NST) is een zeer krachtige en effectieve geavanceerde ‘body work’ techniek, die gebruikt kan worden bij verschillende gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Het is toepasbaar op acute en chronische pathologieën, gebruik makend van het autoregulatie systeem van het lichaam en dit op zachte, tijdbesparende en veilige manier. De resultaten zijn langdurig corrigerend, zelfs voor de moeilijkste en chronische pathologieën. Wereldwijd maken honderden therapeuten reeds gebruik van deze soms ‘miraculeuze’ therapie.

Men past een aantal specifieke manuele technieken toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, de buik, de ledematen en de schedel. Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geeft om te reageren op de behandeling.

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelf genezend vermogen ‘wakker’ gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt.
Deze techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen. Dit zelf herstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen, komt het regelmatig voor dat er een storing in de ‘communicatie’ plaatsvindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt.
Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen vele acute en chronische klachten verdwijnen.
Met het prikkelen van de fascie ( bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen en lokale reactie bereikt, maar vindt ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats. Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we ook vaak uitkomst bij emotionele processen.

Bij welke pathologieën werkt NST?

  • Cervicale, dorsale, lumbale en bekkenproblemen
  • Artrose, artritis en andere gewrichtsklachten
  • Traumatische laesies
  • Neuralgieën
  • Respiratoire problemen
  • Chronische vermoeidheid
  • Depressie en andere emotionele pathologieën