Neurostructurele Integratie Therapie (NST)

Annelore van Hoof

Specialisatie van Annelore van Hoof

Wat is Neurostructurele Integratie Therapie (NST)?

Op zoek naar NST therapie in Essen? Team AMK Essen is gespecialiseerd in NST. Deze Neurostructurele Integratie Therapie is een methode die bij verschillende gezondheidsproblemen, zowel bij fysieke als emotionele problemen, kan toegepast worden. Het kan gebruikt worden bij zowel acute als chronische klachten. De behandelingsmethode is ook zeer ontspannend en rustgevend.

Men past bij deze methode verschillende technieken toe over de gehele wervelkolom (cervicaal/ thoracaal/ lumbaal), buik, ledenmaten en TMG (kaakgewricht). Met de duimen en/of vingers worden er rollende bewegingen uitgevoerd over spiervezels, pezen en ligamenten. Hierbij wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangewakkerd met als doel het lichaam terug in evenwicht te brengen. Om er voor te zorgen dat het lichaam deze behandelingsmethode kan verwerken, wordt er na elk deel een pauze ingelast. De patiënt wordt dan even alleen gelaten in de behandelruimte, indien mogelijk.

Toepassingsgebieden van NST

NST wordt gebruikt bij multiple gezondheidsproblemen, zowel structureel, biochemisch als emotioneel. Gebruik makend van het autoregulatie systeem van het lichaam en dit op zachte, veilige manier. De resultaten zijn langdurig corrigerend zelfs voor de moeilijkste en chronische pathologieën. Wereldwijd maken vele therapeuten reeds gebruik van deze soms ‘miraculeuze’ therapie.

Specifieke manuele technieken

Men past een aantal specifieke manuele technieken toe in een welbepaalde volgorde over de wervelzuil, evenals het abdomen, de ledematen en de schedel. Deze technieken zijn dwars gericht over spiervezels, pezen, ligamenten of neurologische structuren en worden toegepast met een variabele druk, terwijl het inlassen van welbepaalde rustpauzes het lichaam de tijd geeft om te reageren op de behandeling.

Pijnloze behandeling

Door met duimen en/of vingers een korte, rollende beweging te maken op specifieke plaatsen op zacht weefsel (meestal spieren en pezen) wordt het lichaam geprikkeld, waardoor er veranderingen gaan optreden. Stapsgewijs wordt het zelfgenezend vermogen ‘wakker’ gemaakt. Om het lichaam de kans te geven om de prikkel te verwerken, wordt er na enkele rolbewegingen een pauze ingelast. De patiënt wordt daarbij, indien mogelijk, even alleen gelaten. De behandeling is pijnloos en niet belastend. Er wordt geen fysieke kracht gebruikt.

Zelf herstellend vermogen van het lichaam

Deze techniek gaat ervan uit dat in zeer veel gevallen het lichaam zichzelf kan herstellen.
Dit zelfherstellend vermogen is constant actief. Door de enorme hoeveelheid prikkels die de hersenen te verwerken krijgen, komt het regelmatig voor dat er een storing in de ‘communicatie’ plaatsvindt, met als gevolg dat er geen spontaan herstel optreedt.

Deze methode geeft aan het lichaam weer het signaal om tot herstel over te gaan. Op deze manier komt er weer balans en kunnen vele acute en chronische klachten verdwijnen.

Met het prikkelen van de fascia (bindweefsellaagje om de spier) wordt niet alleen een lokale reactie bereikt, maar vindt ook verandering in corresponderende plaatsen in het lichaam plaats. Naast het verhelpen van lichamelijke problemen, zien we ook vaak uitkomst bij emotionele processen.

Voor welke klachten is NST van toepassing?

 • Nekklachten, rugklachten: cervicale, dorsale, lumbale en bekkenproblemen
 • Artrose, artritis en andere gewrichtsklachten
 • Traumatische laesies
 • Neuralgieën, cephalie
 • Astma en andere respiratoire problemen (ademhalingsproblemen)
 • Vruchtbaarheids-, menstruatie en menopauzale problemen
 • Chronische vermoeidheid
 • Depressie en andere emotionele pathologieën

Een verbetering wordt vaak al bereikt na de eerste sessie, een langdurig effect wordt normaal al bereikt na de 2de of 3de sessie.

Wat moet je zeker doen na de behandeling met NST?

Om het effect van de behandeling zo groot mogelijk te maken is het belangrijk om de volgende nazorg toe te passen:

 • Zit nooit langer dan 30 minuten stil. Liggen is geen probleem.
 • Ga dagelijks zo veel mogelijk wandelen (minstens 15 minuten).
 • Drink genoeg water, minstens 1,5 liter per dag
 • Vermijd overdreven warmte of koude. Vb geen warm bad nemen/ niet al te warme douche nemen/ geen kersenpit of warmwaterkruik gebruiken.
 • Beweeg voorzichtig, bv. hurk bij het tillen i.p.v. bukken, kruis de benen niet bij het zitten, wees voorzichtig bij het in- en uitstappen van uw auto en bed.
 • Onderga na de behandeling minstens 1 week geen andere therapievormen, zoals acupunctuur, kinesitherapie, massage, chiropractor
 • Vermijd na de behandeling van TMG (kaakgewricht) het eten van harde voedingsbestandsdelen, zoals appels, noten, ….
 • Vermijd overdreven warmte– of koude toepassingen op de behandelde lichaamsdelen. Laat bv. geen heet water over uw behandelde nek lopen bij het douchen, gebruik geen verwarmingsdeken. Neem geen heet bad tot een week na de behandeling!
 • Je mag uw sport blijven uitoefenen, maar het is van belang dat je niet te intens gaat sporten de eerste 2-4 dagen.

Opmerking: na de behandeling kan je reacties krijgen zoals rillingen/ hoofdpijn/ klachten die je vroeger ervaren hebt. Deze reacties geven aan dat het helingsproces begonnen is. Het is zeker positief als je zo een klachten ervaart.

“If you have reaction, celebrate!” Dit het is motto van de neurostructurele integratie therapie.